Τα τελευταία χρόνια τα ροζέ κρασιά αποκτούν όλο και περισσότερους πιστούς ακόλουθους και σίγουρα κάποιος μπορεί να πει πως το ροζέ κρασί δεν είναι απλά κρασί αλλά lifestyle ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ροζέ Προβηγκίας.
Το σωμόν χρώμα, τα ανάλαφρα ανθικά αρώματα και η ντελικάτη αίσθηση που μπορεί να σε ταξιδέψει σε μια βόλτα στους αμπελώνες της Νότιας Γαλλίας.
Και ενώ μπορεί αυτό το στυλ να ‘χει κερδίσει πολύ έδαφος, υπάρχουν πολλοί τόνοι ροζέ εκεί έξω.
Η διαφορές κρύβονται στο αμπέλι και το οινοποιείο.
Το ροζέ κρασί μπορεί να προέρχεται από μια μεγάλη γκάμα σταφυλιών και μπορεί να είναι από ημίξηρο έως γλυκό, ενώ δεν περνάνε απαρατήρητες και οι Sparkling εκδοχές του.
Οι τρόποι παραγωγής ροζέ κρασιών είναι αρκετοί και το αποτέλεσμα τους διαφέρει.
Μέθοδος Εκχύλισης
Ίσως η πιο κοινή μέθοδος παραγωγής ροζέ κρασιών, η διαβροχή, περιλαμβάνει τη χρήση Ερυθρών σταφυλιών τα οποία τρυγούνται, εισάγονται στο οινοποιείο και συνθλίβονται για να απελευθερώσουν το χυμό τους.
Στη συνέχεια διαβρέχονται ή εμποτίζονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να επιτρέψουν στο φλοιό των σταφυλιών και στις ανθοκυάνες που εμπεριέχονται σε αυτόν, να επηρεάσουν το χυμό.
Αυτό το «μούλιασμα» διαρκεί από λίγες ώρες έως 48 ώρες, ανάλογα με το στυλ του ροζέ που παράγεται.
Για παράδειγμα, τα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας που παράγονται με αυτόν τον τρόπο διαβρέχονται για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί η απαλή ροζ απόχρωση του κρασιού.
Δεδομένου ότι το χρώμα ενός κρασιού προκύπτει από το φλοιό, όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή του χυμού με τους φλοιούς, τόσο πιο σκούρο θα είναι και το αποτέλεσμα – επομένως, το σκούρο χρώμα δεν έχει καμία σχέση με τη γλυκύτητα!
Αυτή η εκτεταμένη επαφή μπορεί επίσης να προσφέρει περισσότερη σώμα στο κρασί.
Έτσι, αν δοκιμάσετε ένα πιο σκούρο ροζέ, μπορεί να είναι πιο γεμάτο στο σώμα και πιο περίπλοκο από ένα πιο απαλής απόχρωσης χωρίς αυτό όμως να αποτελεί κανόνα.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή και οι φλοιοί μαλακώσουν, ο χυμός αποστραγγίζεται από τους φλοιούς και προχωράει στη διαδικασία της ζύμωσης.
Απευθείας Σύνθλιψη
Άλλη μια κοινή μέθοδος κατά την οποία γίνεται επίσης χρήση ερυθρών σταφυλιών, είναι αυτή της απευθείας σύνθλιψης.
Τα σταφύλια συλλέγονται, μεταφέρονται στο οινοποιείο και πιέζονται για να εξαχθεί ο χυμός από τις φλούδες. Σε αντίθεση με την τεχνική διαβροχής, ο χυμός αποστραγγίζεται από τους φλοιούς σχεδόν αμέσως.
Ο γρήγορος αυτός διαχωρισμός παράγει τόσο ελάχιστο «χρώμα» όσο για να είναι ένα κρασί ροζέ.
Μέθοδος Αφαίμαξης – Saignee
Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “αιμορραγία”. Η μέθοδος saignée (“san-yay”) περιλαμβάνει την αφαίμαξη χυμού από μια δεξαμενή που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρού κρασιού.
Αυτός ο αφαιμαγμένος χυμός μετατρέπεται στη συνέχεια σε ροζέ οίνο, με το χρώμα και τη δομή να προκύπτουν από την περιορισμένη επαφή με το φλοιό.
Οι ροζέ οίνοι της μεθόδου Saignée είναι συνήθως πιο περίπλοκοι και πληρέστεροι από άλλα στυλ.
Blending
Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την προσθήκη μιας πολύ μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού στο λευκό κρασί, με αποτέλεσμα… ροζ κρασί.
Αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή ροζέ σαμπάνιας (Chardonnay + Pinot Noir / Pinot Meunier).
Και μπορεί οι τρόποι παραγωγής ροζέ κρασιών να είναι 4, οι γευστικοί συνδυασμοί που μπορούν να συνοδεύσουν είναι άπειροι.
Τα ροζέ με τις απαλές αποχρώσεις και τις ντελικάτες εκδοχές συνδυάζονται άψογα με καλοκαιρινές σαλάτες, ελαφριά ζυμαρικά και θαλασσινά.
Τα πιο «έντονα» και γεμάτα ροζέ μπορούν να συνδυαστούν με πιο ουσιαστικά πιάτα όπως ψητά λαχανικά, λευκό κρέας και πιο έντονα είδη ψαριών.
Εξαιρετικός επίσης συνδυασμός είναι και τα πιάτα με προφίλ γεύσης umami, όπου η οξύτητα και η ένταση γεύσης του ροζέ μπορούν να ταιριάξουν με εκείνη του φαγητού.
Στην OAK Cava θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από ροζέ κρασιά. Δοκιμάστε τα!
Δείτε ακόμα
Καλάθι
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
Σύνολο0,00 €
Έξοδα μεταφοράς υπολογίζονται στην ολοκλήρωση αγοράς