SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
Κρασί: Μύθοι και Αλήθειες

Κρασί: Μύθοι και Αλήθειες

Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε κάποια από τα πιο κλασικά κλισέ γύρω από το κρασί.

Τι είναι αλήθεια και τι μύθος?

Εύκολες απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινότητα σου και όχι μόνο.

Κείμενο Δ.Κ.Σπυριδάκη

Ακριβό Κρασί = Καλό Κρασί → Μύθος

Σαφώς υπάρχουν πολλά κρασιά τα οποία είναι ακριβά και καλά. Αυτό δεν είναι υπό συζήτηση γιατί είναι δεδομένο. Αυτό όμως που πρέπει να βάλουμε πάνω στο τραπέζι για κουβέντα είναι οι εξής παράμετροι: Η διασημότητα του κτήματος, Η ζήτηση του εκάστοτε προϊόντος, Η περιοχή της παραγωγής κ.α.

Και τώρα πάμε στο καλύτερο. Ξέρεις πόσα κρασιά υπάρχουν εκεί έξω στο πλαίσιο του value for money που έχει γίνει το ψωμοτύρι των πωλήσεων?

Η απάντηση είναι εκατομμύρια. Πριν πας να κάνεις τις αγορές σου, ψάξου, ενημερώσου ή ρώτησε έναν επαγγελματία του κρασιού και είμαι σίγουρη πως θα εκπλαγείς με το πόσα ποιοτικά κρασιά μπορείς να επιλέξεις χωρίς να χαλάσεις μια περιουσία.

Δεν πίνω κρασί, μου προκαλεί πονοκέφαλο! → Αλήθεια

Πόσες φορές μας έχει τύχει σε τραπέζι να ακούσουμε αυτή την φράση?

Η αλήθεια είναι πως το κρασί μπορεί να σου προκαλέσει πονοκέφαλο και αυτό γιατί όλα τα κρασιά περιέχουν τις ουσίες της ισταμίνης και της τυραμίνης, με αποτέλεσμα κάποιοι οργανισμοί να μην μπορούν να τις μεταβολήσουν. Σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στις ταννίνες (κυρίως κόκκινο κρασί) έχουν συνδεθεί με την αυξημένη παραγωγής σεροτονίνης και οι μεταβολές στα επίπεδα του εν λόγω νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο αποτελούν συνήθη αιτία του πονοκεφάλου σε άτομα επιρρεπή στις ημικρανίες. Για την αποφυγή πονοκεφάλου λοιπόν, ενυδάτωσε τον οργανισμό σου με νερό κατά την διάρκεια κατανάλωσης κρασιού. Απέφυγε ερυθρές ποικιλίες που περιέχουν πολλές τανίνες ή επίλεξε λευκά κρασιά.

Το λευκό κρασί πρέπει να πίνεται μόνο φρέσκο. → Μύθος

Η αιώνια αντιπαράθεση. Νομίζω πως συμφωνούν όλοι οι πωλητές και σερβιτόροι.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Κάποιες ποικιλίες έχουν ένα open window κατανάλωσης τον 1 χρόνο κάποιες και τα 8 χρόνια, μπορεί και περισσότερο ανά περίπτωση. Οπότε όταν βλέπεις μία ετικέτα  κρασιού που δεν είναι η τρέχουσα χρονιά, μην βιαστείς να πεις ότι είναι χαλασμένο.

Για παράδειγμα ένα Chardonnay το απολαμβάνεις φρέσκο το απολαμβάνεις και 4 χρόνια μετά.

Γιατί μέσα σε αυτά τα χρόνια το κρασί θα εμφανίσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα που μπορεί να του ταιριάζει και περισσότερο. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση της Μαλαγουζιάς που την θες νεαρή και ζωηρή. Γούστα είναι αυτά! Προσοχή με τους χαρακτηρισμούς μόνο γιατί υπάρχει πολύς κόπος πίσω από μία ετικέτα.

Το κρασί χαρίζει ευεξία. → Αλήθεια

Ξεκινάω με αυτό αρχικά: ΜΕΤΡΟ!!

Ότι και να γράψω παρακάτω πρέπει πάντα να καταναλώνουμε υπεύθυνα.

Οπότε: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) συστήνει καθημερινά 2 ποτήρια κρασί στις γυναίκες και 3 στους άντρες. Επίσης διαβάζω, 10ετή έρευνα από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι όσοι πίνουν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα έχουν 40 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Ενώ κρασί φαίνεται να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς ασθενείς.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω του ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Και για να κλείσω πιο ανάλαφρα,

Βελτιώνει τη διάθεση: Το αλκοόλ προκαλεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

Διαβάστε επίσης

Άλλα τα οφέλη του κόκκινου κρασιού και άλλα του λευκού;

Άλλα τα οφέλη του κόκκινου κρασιού και άλλα του λευκού;

Διαβάστε περισσότερα
Don Papa: Ένα ξεχωριστό ρούμι από τις Φιλιππίνες!

Don Papa: Ένα ξεχωριστό ρούμι από τις Φιλιππίνες!

Διαβάστε περισσότερα
Ροζέ κρασί: Πώς φτιάχνεται και με τι συνδυάζεται

Ροζέ κρασί: Πώς φτιάχνεται και με τι συνδυάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Δείτε ακόμα