Η Καθαρά Δευτέρα δε σηματοδοτεί απλά την αρχή της Σαρακοστής αλλά είναι μία γιορτή γεύσεων, παραδόσεων και φυσικά καλής παρέας. Οι γεύσεις και οι υφές συνυπάρχουν και εναλλάσσονται: το αλμυρό μπερδεύεται με το γλυκό, το τραγανό μπλέκεται με το βελούδινο και το ελαφρύ συνδυάζεται με το πικάντικο.
Αυτό, όμως, που επισφραγίζει την απόλαυση είναι η επιλογή του κατάλληλου κρασιού ή αποστάγματος. Το κρασί δε συνοδεύει απλά· είναι ο συνδετικός κρίκος που δένει τα πάντα μεταξύ τους, αναδεικνύει τη γεύση, ισορροπεί τις αντιθέσεις και προσθέτει την τελική πινελιά που κάνει τη διαφορά.
Στην πρόκληση, λοιπόν, των νηστίσιμων μεζέδων, εμείς απαντάμε με τις πιο φίνες και ταιριαστές προτάσεις σε κρασί, τσίπουρο και ούζο:
Η ταραμοσαλάτα, βασίλισσα του σαρακοστιανού τραπεζιού, φουντώνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις νοικοκυρές, με τις παραλλαγές στις πρώτες ύλες και τον τρόπο παρασκευής να δίνουν διαφορετικά αλλά εξίσου απολαυστικά γευστικά αποτελέσματα, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό σε παραδοσιακές και νεότερες εκδοχές την αλμύρα και την οξύτητα.
Στους γευστικούς θησαυρούς της Καθαράς Δευτέρας ανήκει και η φάβα, η οποία ξεχωρίζει για τη βελούδινη υφή της, τη διακριτική της γλυκύτητα και τη μεστή της γεύση. Είτε σερβίρεται με λεμόνι και ελαιόλαδο για τους πιο παραδοσιακούς είτε με καραμελωμένα κρεμμύδια για τους λίγο πιο ψαγμένους, η φάβα είναι το τέλειο συνοδευτικό για τη λαγάνα, τις ελιές και τα θαλασσινά.
Και φυσικά οι αλοιφές αυτές συνοδεύουν το must-have ορεκτικό της ημέρας, τη λαγάνα, η οποία τρώγεται εξίσου ευχάριστα και σκέτη.
Ιδανικό ταίρι: Μία μοντέρνα ρετσίνα με κοφτερή οξύτητα, βοτανικά στοιχεία και πιπεράτες νότες.
Αν και αποτελούν δημοφιλή επιλογή σε γιορτινά και οικογενειακά τραπέζια όλο τον χρόνο, τα αγαπημένα μας ζουμερά και λεμονάτα ντολμαδάκια έχουν την τιμητική τους την Καθαρά Δευτέρα. Δοκίμασέ τα με ένα Sauvignon Blanc με γενναιόδωρα αρώματα λεμονιού και ανανά, ισορροπημένες νότες από ginger και υψηλή οξύτητα.
Με τις παραλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος και σερβιρίσματος να κονταροχτυπιούνται σε γεύση και πρωτοτυπία, τα θαλασσινά είναι εδέσματα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Συνδύασε τα καλαμαράκια και τις σουπιές με ένα Ασύρτικο με αρώματα από πυρηνόκαρπα, πράσινα βότανα και υφάλμυρη γεύση. Ταίριαξε το χταποδάκι, μαγειρεμένο σκέτο ή με μακαρονάκι με τα αρώματα των κόκκινων φρούτων ενός στιβαρού Pinot Noir. Μη διστάσεις, επίσης, να συνοδεύσεις τις γαρίδες και τις καραβίδες με ένα Riesling με έντονα στοιχεία ορυκτότητας και αρώματα από λάιμ και άνθη λεμονιάς.
Η θάλασσα κρύβει διαμαντάκια κι όταν μιλάμε για όστρακα η λίστα είναι μεγάλη: μύδια, κυδώνια και γυαλιστερές, χτένια και στρείδια ξεχωρίζουν για τη ραφινάτη και ιδιαίτερη γεύση τους και βρίσκουν το ιδανικό τους ταίρι σε ένα ποτήρι φίνα σαμπάνια.
«Λίγος χαλβάς για το τέλος» και τελικά ποτέ δε σταματάς στο ένα κομμάτι. Νηστίσιμος και πεντανόστιμος ο χαλβάς έχει και αυτός το δικό του ταίρι σε ένα βελούδινο τσίπουρο, με αρώματα εσπεριδοειδών και ήπια βοτανικά στοιχεία.
Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις τα νέα μας και τις αποκλειστικές προσφορές.