Κάποιοι θα το πουν «ξενέρωτο», κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν «παλιομοδίτικο, κάποιοι θα θέλουν να μάθουν περισσότερα και κάποιοι το εκτιμούν και το αγαπούν ήδη. Με αφορμή την World Vermouth Day, στις 21 του Μάρτη, θα μιλήσουμε για τις άγνωστες πτυχές του βερμούτ και θα σου προτείνουμε φίνες και ενδιαφέρουσες επιλογές από την κάβα μας!
Κάτι που, ίσως, δε γνωρίζεις είναι πως το γνωστό «βερμουτάκι» πρόκειται στην ουσία για κρασί! Πιο συγκεκριμένα, λευκό, συνήθως, κρασί ενισχύεται με την προσθήκη αποστάγματος για να ανέβουν οι αλκοολικοί του βαθμοί, αρωματίζεται με μπαχαρικά, ρίζες και βότανα και προστίθεται ζάχαρη. Ανάλογα με το επίπεδο γλυκύτητας, τα βερμούτ χωρίζονται σε ξηρά και γλυκά (με περαιτέρω κατηγοριοποίηση σε extra dry, dry, semi dry, semi sweet και sweet, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία).
Το βασικό βοτανικό στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα βερμούτ και στο οποίο οφείλεται το όνομά του, αλλά κι ο έντονα αρωματικός του χαρακτήρας , είναι ο άψινθος, γνωστός στα γερμανικά ως wermut (στα ελληνικά είναι η γνωστή μας Αρτεμισία).
Λόγω του άψινθου, αλλά και άλλων, εξίσου πικρών στοιχείων, το βερμούτ είναι φύσει πικρό. Παρόλα αυτά, η ενίσχυση του αρωματικού του προφίλ με άλλα συστατικά αλλά και με την προσθήκη ζάχαρης, δίνει βερμούτ με φρουτώδη χαρακτήρα, μπαχαρένιες νότες και από λίγο ως πολύ γλυκά.
Το βερμούτ δημιουργήθηκε με αρχικό σκοπό την ιατρική του χρήση, με την εξέλιξη του σε διάσημο aperitif αλλά και σε βασικό συστατικό σε κλασικά και μοντέρνα cocktails να έρχεται αργότερα.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η Ιταλία και η Γαλλία θεωρούνται οι βασικές χώρες στην παραγωγή βερμούτ και φημίζονται για τα δύο κυρίαρχα στυλ του βερμούτ: η Ιταλία για το ερυθρό και γλυκό (με τον Antonio Benedetto Carpano στο Τορίνο να συστήνει το πρώτο γλυκό βερμούτ το 1786) , ενώ η Γαλλία για το λευκό και πικρότερο-ξηρό (με τον Joseph Noilly στη Λυών να δίνει ζωή στο εμβληματικό Noilly Prat το 1813).
Η 21 Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό και καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Βερμούτ – όπως σε ένα ποτήρι βερμούτ «ανθίζουν» λουλούδια, φυτά και βότανα, έτσι ακριβώς και η φύση γεμίζει άνθη και αρώματα κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης περιόδου.
Το βερμούτ έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από ένα μπουκάλι λευκό κρασί και χαμηλότερη από ένα απόσταγμα (whiskey/whisky, vodka κτλ). Για να επιβραδυνθεί η οξείδωση του, μία ανοιχτή φιάλη βερμούτ πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται εντός 6-8 εβδομάδων.
Το βερμούτ μπορεί να καταναλωθεί πολύ ευχάριστα μόνο του– με το ιταλικό-γλυκό ιδανικά να σερβίρεται σκέτο ή με πάγο και μία φέτα πορτοκαλιού και το γαλλικό-ξηρό να πίνεται δροσερό με μία φλούδα λεμονιού ή ελιά. Επίσης, εάν θέλεις κάτι ελαφρύ κι αρωματικό, δοκίμασέ να αναμίξεις το βερμούτ με σόδα. Εάν, βέβαια, είσαι οπαδός των cocktails, θα το βρεις σε πολλά εμβληματικά και κλασικά cocktails (όπως το Dry Martini, το Negroni, το Manhattan και το Americano) αλλά και σε signature cocktails. Τέλος, μην υποτιμήσεις τη δυνατότητά του για γαστρονομικές χρήσεις, αφού το βερμούτ αντικαθιστά επάξια το λευκό κρασί σε πολλές συνταγές, ειδικά σε σάλτσες για θαλασσινά ή λευκά κρέατα.
Τα τελευταία χρόνια, το βερμούτ έχει επανέλθει στο προσκήνιο της βιομηχανίας του bartending, ενώ σημειώνεται και μία αξιοσημείωτη αναβίωση στην κατανάλωσή του. Αυτό εξηγείται, καταρχάς, από την αύξουσα δημοτικότητα των κλασικών cocktails, τα οποία αναβαθμίζονται και ζητούν ποιοτικά βερμούτ. Επιπλέον, η παγκόσμια τάση της υιοθέτησης ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής, κάνει τα low-abv cocktails πιο επίκαιρα από ποτέ, μιας και το βερμούτ έχει έντονα αρωματικό χαρακτήρα και επαρκές αλλά σαφώς λιγότερο αλκοόλ από ένα λικέρ, στοιχεία που εξασφαλίζουν την ποιότητα και τη γεύση ενός καλοδουλεμένου ποτού!
Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις τα νέα μας και τις αποκλειστικές προσφορές.