Καθώς η θερμοκρασία πέφτει και οι ημέρες μικραίνουν, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκουραστείτε με ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί για να απαλύνετε τη χειμωνιάτικη ψύχρα. Ο χειμώνας απαιτεί κρασιά πλούσια, στιβαρά και ζεστά, τα οποία συμπληρώνουν τα πλούσια πιάτα και την εορταστική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζουν την εποχή. Είτε ξεκουράζεστε δίπλα στο τζάκι είτε ετοιμάζετε μια γιορτινή συγκέντρωση, παρακάτω σας προτείνουμε 5+1 κόκκινα κρασιά που θα απογειώσουν την εμπειρία σας αυτές τις κρύες ημέρες.
Η θέση «Σκαντζόχοιρος» αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο αμπελώνα με θέα στην λίμνη και δανείζει το όνομά του σε αυτό το φρέσκο, έντονο και μεταξένιο Ξινόμαυρο του κτήματος Άλφα, από το Αμύνταιο. Αρώματα κερασιού, βατόμουρου, ντομάτας και νότες γλυκών μπαχαρικών. Τραγανό κόκκινο φρούτο στο στόμα και φρέσκια οξύτητα συνθέτουν ένα Ξινόμαυρο με φινέτσα και κομψότητα. Δοκιμάστε λουκάνικα και διάφορα κρεατικά στη σχάρα, χωριάτικο κόκκορα με μακαρόνια αλλά και πολλά ακόμα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας. Πίνεται για τουλάχιστον 5-7 χρόνια από τον τρύγο.
Διαχρονικά ανάμεσα στα κορυφαία Merlot της ελληνικής αγοράς, το πιο δημοφιλές κρασί της σειράς Chateau Julia του Κώστα Λαζαρίδη, είναι “σαρκώδες”, πληθωρικό, με υψηλό αλκοόλ, ώριμο φρούτο και καλοδομημένο στόμα. Μια σταθερή αξία ανάμεσα στα Merlot της ελληνικής αγοράς με στυλ το οποίο πλησιάζει περισσότερο στο Νέο Κόσμο σε στυλ. Μπορεί να παλαιώσει τουλάχιστον για 6-8 χρόνια από τον τρύγο. Δοκιμάστε το με ένα λαχταριστό, ζουμερό, cheeseburger.
Στον ιδιόκτητο αμπελώνα της Επανωμής στην Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αξιοποιεί από το 1981, τόσο γηγενείς όσο και διεθνείς ποικιλίες με τεράστια επιτυχία. Δικαίως τα κρασιά του κτήματος και ο ίδιος σαν προσωπικότητα, απολαμβάνουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας και αποδοχής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Το μοναδικό ερυθρό κρασί του Κτήματος από 100% γηγενείς ποικιλίες, ζυμώνει σε ξύλινες δεξαμενές. Ένας μοναδικός συνδυασμός από Λημνιό, Μαυροτράγανο και Μαυρούδι, άψογα ισορροπημένος με δύναμη και κομψότητα την ίδια στιγμή. Το στόμα “κεντάει” με πυκνό φρούτο και καλοδουλεμένες, λεπτόκοκκης υφής τανίνες. Πίνεται τώρα και για μια δεκαετία από τον τρύγο.
Η οικογένεια Allegrini ήδη από τον 16ο αιώνα είχε ηγετικό ρόλο στην ιστορία της πόλης Fumane που βρίσκεται στην περιοχή της παραγωγής του κρασιού Valpolicella, δηλαδή την Verona.
To Palazzo della Torre είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά των Allegrini, αφού η ποιότητά του είναι σταθερά υψηλή ενώ η σχέση τιμής/απόλαυσης το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό μεταξύ των οινοκριτικών και των οινοφίλων. Blend από τις ντόπιες Corvina Veronese 70%, Rondinella 25% και την τοσκανέζικη Sangiovese 5%.
Τα αμπέλια για τη δημιουργία του κρασιού βρίσκονται γύρω από την Villa della Torre, το αριστούργημα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που ανήκει στην οικογένεια, εξ ου και το όνομα Palazzo della Torre.
Το κρασί ζυμώνεται και παλαιώνει για 15 μήνες σε δεύτερης χρήσης δρύινα βαρέλια (χώρια ο μούστος των αποξηραμένων σταφυλιών και χώρια ο υπόλοιπος). Ύστερα, γίνεται το blend και παραμένουν γι’ άλλους 2 μήνες μαζί σε βαρέλια ενώ ακολουθεί και μια επιπλέον ωρίμαση στη φιάλη γι’ άλλους 7 μήνες.
Δοκιμάστε το με ριζότο (με σαφράν, με μανιτάρια porcini), με ζυμαρικά αλά amatriciana ή carbonara, με λαζάνια στο φούρνο και φυσικά με έντονα τυριά τύπου gorgonzola και καρύδια ή με Παρμεζάνα, πεκορίνο κι άλλα μέσης ωρίμασης σκληρά τυριά.
Αν και καλύπτει λιγότερο από το 2% των αμπελώνων της Σαντορίνης, το Μαυροτράγανο αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά, καθώς είναι μια από τις πιο υποσχόμενες ερυθρές ποικιλίες του νησιού. Τα χοντρόφλουδα μεσαίου μεγέθους μούρα του Μαυροτράγανο δίνουν αρωματικά κρασιά με νότες ώριμων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών και ορυκτότητας και φωτεινή, τραγανή οξύτητα, ως εκ τούτου το όνομά του Mávro (μαύρο) Trágano(τραγανό). Αυτή η ποικιλία έχει εκπληκτική ικανότητα παλαίωσης και θα συνεχίσει να βελτιώνεται στη φιάλη για πάνω από μια δεκαετία.
Ένα σπουδαίο ελληνικό Cabernet Sauvignon το οποίο ιδανικά θα έπρεπε να μείνει στο κελάρι μια δεκαετία πριν ανοιχθεί ξεδιπλώνοντας τον πολύπλοκο χαρακτήρα του. Αν η ετικέτα έγραφε Bordeaux ή Napa Valley θα πούλαγε στην τριπλάσια τιμή.
Μαύρα φρούτα, ευκάλυπτος και δέρμα συνθέτουν το “κλειστό” λόγω νεότητας αρωματικό προφίλ. Πληθωρικό στόμα με φρέσκια οξύτητα και σφιχτές- υπέροχης όμως υφής- τανίνες, που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Tο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στο premium κομμάτι της αγοράς της Γερμανίας. Συνδυάστε το με σπαλομπριζόλα στη σχάρα, το πολύ μέτρια ψημένη.
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
Χριστουγεννιάτικος Καταλογος
2024
Κάντε αναζήτηση στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα για προϊόντα, άρθρα, προσφορές κ.α.