Τα γλυκά κρασιά, με τις πλούσιες γεύσεις και τα δελεαστικά αρώματά τους, μαγεύουν τους ουρανίσκους εδώ και αιώνες. Η Ελλάδα, γνωστή για την πλούσια οινοποιητική της ιστορία, προσφέρει έναν θησαυρό γλυκών κρασιών που γοητεύουν τους ειδήμονες παγκοσμίως. Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι για να ανακαλύψουμε τα 5+1 κορυφαία γλυκά κρασιά της Ελλάδας και τα αξιόλογα ομόλογά τους από όλο τον κόσμο.
Η γλυκιά εκδοχή της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς από τον ειδήμονα της ποικιλίας Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Τα σταφύλια υπερωριμάζουν στο αμπέλι και αν δεν τα προλάβουν οι βροχές έχουμε την πρώτη ύλη που ζυμώνει και ωριμάζει για τρία περίπου χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ένα εξαιρετικό επιδόρπιο κρασί, αρωματικό και με απόλυτη φρεσκάδα το οποίο πίνεται πολύ κρύο και συνοδεύει άριστα σιροπιαστά γλυκά και αμυγδαλωτά.
Οίνος φυσικός γλυκύς που παράγεται από την ποικιλία Semillon με τη συμμετοχή της ποικιλίας Gewurztraminer. Προέρχεται αποκλειστικά από σταφύλια όψιμου τρύγου που συλλέγονται τον Οκτώβριο και ένα ποσοστό τους παρουσιάζει ευγενή σήψη. Ζυμώνει σε δρύινα βαρέλια και παραμένει με τις οινολάσπες για τουλάχιστον 1 έτος. Έχει χρυσαφί-κίτρινο λαμπερό χρώμα.
Αρώματα εξωτικών φρούτων, lime, ροδάκινου και μανταρινιού, συνδυάζονται με αρώματα μελιού και μαρμελάδας λεμονιού. Στο στόμα είναι πλούσιο, αρωματικό και βελούδινο, με πολύ καλή ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας και μεγάλη αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει μπλε τυριά, φουα γκρά και τάρτες φρούτων.
Ο οίκος Henriques & Henriques είναι από τους πιο γνωστούς στο Πορτογαλικό νησί της Μαδέρα. Ιδρύθηκε το 1850 και σε αντίθεση με τους περισσότερους οίκους στο νησί, έχει αρκετούς ιδιόκτητους αμπελώνες. Η παλαίωση γίνεται με τη μέθοδο Canteiro η οποία συνίσταται στην θέρμανση των βαρελιών με φυσικό τρόπο για αρκετούς μήνες ώστε να διευκολυνθεί η συμπύκνωση του κρασιού. Από τους διάφορους τύπους Μαδέρας δεκαετούς παλαίωσης, η Sercial είναι η πιο ξηρή.
Στη μύτη είναι πικάντικη με νότες οξειδωτικής παλαίωσης. Έντονα επίσης τα αρώματα φλούδας εσπεριδοειδών. Θα την νιώσετε πολύ ξηρή στο στόμα με μια ελαφρά νότα γλύκας αλλά και υψηλή οξύτητα που την ισορροπεί άριστα.
Ιδανική ως απεριτίφ, αλλά μπορείτε να συνδυάσετε με καπνιστά και παστά ψάρια, αλλαντικά και σούπες.
Το παλαιωμένο για 10 χρόνια Tawny της Fonseca διαθέτει μία υπέροχη μύτη ώριμου φρούτου, ξύλου και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι μεταξένιο και έχει διακριτικές νότες βαρελιού και δαμάσκηνου αλλά και οξύτητα που του προσδίδει φρεσκάδα. Το τελείωμά του είναι μακρύ και φινετσάτο.
Εξαιρετικό με σιροπιαστά κέικ, τάρτες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
20 ολόκληρα χρόνια χρειάζονται για να βγει στην αγορά αυτό το εκπληκτικό Vinsanto από το Κτήμα Αργυρού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία γλυκά κρασιά του κόσμου και πρόσφατα βαθμολογήθηκε από το Wine Advocate του Robert Parker με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει ποτέ Ελληνικό κρασί, 97/100.
Πυκνό, σχεδόν σαν σιρόπι στο στόμα, με οξύτητα όμως τόσο υψηλή που ισορροπεί “μαγικά” την έντονη γλύκα και δεν λιγώνει. Η επίγευση κατακλύζει τον ουρανίσκο με την ένταση και τη διάρκειά της. Χρειάζεται αρκετή ώρα για να προχωρήσεις στην επόμενη γουλιά.
Ο χρόνος δεν πρόκειται να το αλλοιώσει. Προτιμήστε το σκέτο, για να απολαύσετε κάθε πτυχή του πολυδιάστατου χαρακτήρα του.
Η πόλη Tokaj, πρωτεύουσα της περιοχής που παράγει τους ομώνυμους οίνους, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Bodrog, στους πρόποδες των πυρκαγιών των βουνών Zemplén, στη βορειοανατολική Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα της σημερινής Ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ουκρανίας.
Ήταν περίπου το 1630 όταν ο Maté Szepsi Lacko, ένας καλβινιστής ιεροκήρυκας παρήγαγε το πρώτο “κρασί Tokaj με δάκρυα” (Tokaj Aszú). Σερβιρίστηκε στην πριγκίπισσα Zsuzanna Lorántffy, σύζυγο του György Ráckózci I, πρίγκιπα της Τρανσυλβανίας, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πάσχα, για να ευχαριστήσει την πριγκίπισσα για την προσοχή που έδινε στους υπηκόους της στο Tokaj. Αυτό το ασυνήθιστο δώρο παρασκευάστηκε από τα σταφύλια που καλλιεργήθηκαν στον αμπελώνα Oremus και αναγνωρίστηκε ως Primae Classis το 1772, όταν καθιερώθηκε η πρώτη παγκόσμια ταξινόμηση των αμπελώνων.
Τα Tokaji 5 Puttonyos είναι πιθανότατα τα πιο κλασικά Tokaji – έχουν μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της γλύκας του σταφυλιού και των ‘σκληρών’ χαρακτηριστικών του κρασιού και συγκεκριμένα μεταξύ της οξύτητας και των τανινών. Μπορεί να παλαιώσει για δεκαετίες.
Τα παραπάνω 5+1 γλυκά κρασιά αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της οινοποιητικής τέχνης και της έκφρασης του terroir. Από τις ευγενείς παραδόσεις της Ευρώπης έως τις καινοτόμες τεχνικές του Νέου Κόσμου, κάθε φιάλη προσφέρει μια ματιά στην πολυπλοκότητα και την ομορφιά της παραγωγής γλυκών οίνων. Είτε τα απολαύσετε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με εξαιρετικά επιδόρπια, αυτά τα κρασιά υπόσχονται να απογειώσουν κάθε περίσταση με την ακαταμάχητη γλυκύτητα και γοητεία τους.
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
Χριστουγεννιάτικος Καταλογος
2024
Κάντε αναζήτηση στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα για προϊόντα, άρθρα, προσφορές κ.α.