Τώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά αυτά τα 5 κρασιά είναι σίγουρα, αυτό που θέλεις να γευθείς.
Στο νησί, στο σκάφος, στην ταβέρνα ,στο εστιατόριο, στην βεράντα ή στην πόλη δες πιο κάτω τι σου προτείνω για να το συνδυάσεις με την παρέα, με φαγητό ή και όχι.
κείμενο: Δ.Κ.Σπυριδάκη
Στο νησί, στο σκάφος, στην ταβέρνα ,στο εστιατόριο, στην βεράντα ή στην πόλη δες πιο κάτω τι σου προτείνω για να το συνδυάσεις με την παρέα, με φαγητό ή και όχι.
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΡΟΖΕ
Η χαρισματική ποικιλία που ακούει στο όνομα ξινόμαυρο μας δείχνει το φινετσάτο πρόσωπο της από το κτήμα Γεροβασιλείου.
Μετά την έκθλιψη, ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα για λίγες ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία και στην συνέχεια η οινοποίηση εκτυλίσσεται σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές στους 18 °C. Το κρασί παραμένει με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες, κερδίζοντας σε δομή και σώμα. Έντονο αρωματικό χαρακτήρα με αρώματα εσπεριδοειδών ροζ γκρέιπφρουτ, και κόκκινων μικρών φρούτων. Μέτριο+ στο στόμα, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία και ευχάριστη αρωματική επίγευση.
Γευστικοί συνδυασμοί:
Αστακομακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, γεμιστά
ΔΥΟ ΥΨΗ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΟΣ
Εδώ χωράει νέα σύσταση!!
Το πρώην κτήμα Κόκκαλη εξαγοράστηκε από τους οινικούς συνοδοιπόρους Γεροβασιλείου και Τσακτσαρλή που βρίσκεται στον νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα στα Σκαφιδιά.
Σε ένα blend που σκοτώνει ,- ασύρτικου και κυδωνίτσας – αυτό το κρασί είναι ότι πρέπει για όλες τις ώρες.
Ισορροπημένο με νευρική οξύτητα και ζουμερό ξεχειλίζει φρεσκάδα και αρώματα.
Γευστικοί Συνδυασμοί:
Ζυμαρικά με αχινό, Ριζότο, Κίτρινα τυριά και πράσινες σαλάτες
ΒΑΣΑΛΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΛΕΥΚΟΣ
Εκρηκτική και ατίθαση η Σαντορίνη από το οινοποιείο Βασάλτη από το αγαπημένο μας νησί. Εδώ να αναφέρουμε πως είναι ένα από τα νεότερα οινοποιεία της Σαντορίνης, το οποίο έχει καταφέρει να είναι σημείο αναφοράς για κάθε οινόφιλο και επαγγελματία αλλά και σαν τυπικό δείγμα Σαντορίνης.
Αρώματα λευκόσαρκων και άγουρων κίτρινων φρούτων όπως το κίτρο και το γκρέιπφρουτ.
Χαρακτηριστικό του η βρεγμένη πέτρα και τσακμακόπετρα.
Πλούσιο στο στόμα με οξύτητα που μασάς με αλμυρή επίγευση που σου γαργαλάει τον ουρανίσκο.
Γευστικοί Συνδυασμοί:
Πέστροφα με αλμύρα, Θαλασσινά, πουλερικά ή χοιρινό με κρεμώδη σάλτσα.
ΚΙΚΟΝΕΣ CHARDONNAY
Εξαιρετική αποτύπωση του chardonnay βρήκα στην ετικέτα των Κικόνων την χρονιά του 2018 από την Μαρώνεια της Θράκης.
Με κλασσική οινοποίηση που το ⅔ του όγκου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του battonage δηλαδή η πολύμηνη ανάδευση των οινολασπών σε δεξαμενή και βαρέλι. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η λιπαρότητα που περιμένεις να βρεις. Στην μύτη λευκόσαρκο ροδάκινο, lychee και ανανάς και επίγευση όλο φρεσκάδα.
Το μπόνους εδώ είναι να αγοράσεις παραπάνω από 1 φιάλη για να την παλαιώσεις και να την πιείς μεταξύ 2029-2031.
Εγώ πάντως στην άδεια μου θέλω να πάω στα βουνά της Ροδόπης και να γνωρίσω από κοντά τους ανθρώπους του κτήματος και τις ιστορίες τους.
Εσείς?
Γευστικοί Συνδυασμοί:
Χτένια με yuzu και φύκια, Μπαρμπούνι ριζότο με κρόκο Κοζάνης.
OENOPS WINES ΒΙΔΙΑΝΟ
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που δοκίμασα αυτό το βιδιανό στην έκθεση του Οινοράματος. μου λέει η Δήμητρα Πάτσιου: “Ελα να δοκιμάσεις και αυτό, τώρα βγήκε στην αγορά”
Ε,αυτό ήταν. Κάθε φορά που το δοκιμάζω παθαίνω το ίδιο σοκ.
Ο αγαπημένος σε όλους μας Νίκος Καρατζάς αποφάσισε να πάρει σταφύλια από ορεινούς αμπελώνες του Ηρακλείου της Κρήτης και να τα οινοποιήσει πίσω στην Δράμα.
Ένα υπέροχο κρασί με αρώματα βερύκοκου, κυδωνιού και μια νότα βοτάνων στο βάθος.
ορυκτότητα και οξύτητα στην μακρά επίγευση του.
Γευστικοί Συνδυασμοί:
Γαρίδες ψητές, πράσινη σαλάτα με ψητό μανούρι και σύκο, καραβίδα με παντζάρι.
Να υπογραμμίσω κάτι που θα το λέω πάντα όταν θέλω να ταιριάξω το κρασί με το φαγητό. Πίνουμε και τρώμε όπως εμάς μας αρέσει. Η γευστική δοκιμή είναι πάντα αντικειμενική αλλά το γούστο υποκειμενικό.
Enjoy!