Ιντριγκαδόρικη και τολμηρή, η συναρπαστική ερυθρή ποικιλία έχει τη δική της ξεχωριστή μέρα στις 16 Φεβρουαρίου και όχι άδικα!
Η πατρίδα του είναι η Γαλλία, κυρίως η βόρεια κοιλάδα του Ροδανού και η περιοχή Hermitage. Μιας και είναι ταξιδιάρικη ποικιλία, το Syrah απαντάται, επίσης, σε εκτενείς φυτεύσεις στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική αλλά και στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ιταλία και την Ελλάδα. Η ονομασία του καμιά φορά μπερδεύει, καθώς στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική το λένε και Shiraz. Στην ουσία, Syrah και Shiraz είναι το ίδιο σταφύλι.
Αναλύοντας το γευστικό του προφίλ, το Syrah είναι μία πικάντικη ποικιλία με έκδηλες τις νότες πιπεριού και με τα αρώματα από μαύρο κεράσι, μύρτιλο, βατόμουρο, ευκάλυπτο, δενδρολίβανο, σοκολάτα, καπνό, κρέας και δέρμα να απαντώνται ανάλογα με την προέλευση του κρασιού και τον τρόπο οινοποίησης και παλαίωσης.
Όσον αφορά στα δομικά του χαρακτηριστικά, το Syrah δίνει συνήθως ερυθρά κρασιά με γεμάτο σώμα, μέτρια οξύτητα, μέτριες τανίνες και σκούρο κόκκινο χρώμα.
Μιλώντας για Syrah και food pairing, η πικάντικη φινέτσα της ποικιλίας δένει αρμονικά με πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας και σάλτσες πικάντικες ή καπνιστές. Δοκίμασέ το, επίσης, με καπνιστά αλλαντικά και παλαιωμένα σκληρά τυριά, όπως γραβιέρα και πεκορίνο.
Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις τα νέα μας και τις αποκλειστικές προσφορές.