SHOP

search icon
arrow icon

SHOP

search icon
arrow icon
10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη σαμπάνια

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη σαμπάνια

Η σαμπάνια είναι εδώ και πολύ καιρό η επιτομή της γιορτής, της πολυτέλειας και της κομψότητας. Συνώνυμη με τις προπόσεις στους γάμους, τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς και τις ειδικές περιστάσεις, η σαμπάνια είναι ένα ποτό που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Αλλά πέρα από την αναβράζουσα γοητεία της και τη σύνδεσή της με τις γιορτές, υπάρχουν πολλά συναρπαστικά και λιγότερο γνωστά γεγονότα σχετικά με αυτό το αφρώδες ποτό. Είτε είστε γνώστης της σαμπάνιας είτε απλώς λάτρης της, παρακάτω θα βρείτε δέκα εκπληκτικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τη σαμπάνια:

Only from Champagne

Η αληθινή σαμπάνια μπορεί να παραχθεί μόνο στην περιοχή της Champagne στη Γαλλία. Προστατευόμενη από το νόμο, η ονομασία αυτή διασφαλίζει ότι οι αφρώδεις οίνοι που χαρακτηρίζονται ως «σαμπάνια» τηρούν αυστηρά πρότυπα παραγωγής. Οι αφρώδεις οίνοι που παράγονται εκτός αυτής της περιοχής, ακόμη και εντός της Γαλλίας, πρέπει να φέρουν διαφορετική επισήμανση.

Τρία σταφύλια

Η σαμπάνια συνήθως παρασκευάζεται από ένα μείγμα τριών σταφυλιών: Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier. Το Chardonnay προσθέτει κομψότητα και φινέτσα, το Pinot Noir προσδίδει σώμα και δομή και το Pinot Meunier προσφέρει φρουτώδη γεύση και πλούσιο άρωμα.

Ο μύθος Dom Pérignon

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο Dom Pérignon δεν εφηύρε τη σαμπάνια. Ο μοναχός Dom Pérignon, που συχνά συνδέεται με τη δημιουργία της σαμπάνιας, εργάστηκε στην πραγματικότητα για τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής της, προσπαθώντας για ένα πιο καθαρό και σταθερό κρασί, ελαχιστοποιώντας τις φυσαλίδες.

Δεύτερη ζύμωση

Τι δίνει στη σαμπάνια τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες της; Το μυστικό βρίσκεται σε μια διαδικασία που ονομάζεται δευτερογενής ζύμωση. Μετά την αρχική ζύμωση, ένα μείγμα ζάχαρης και μαγιάς προστίθεται στο κρασί, το οποίο ζυμώνεται ξανά μέσα στη φιάλη, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας φυσαλίδες.

Η σημασία των φυσαλίδων

Η σαμπάνια είναι γνωστή για τις χαρακτηριστικές της φυσαλίδες. Μια τυπική φιάλη σαμπάνιας περιέχει περίπου 49 εκατομμύρια φυσαλίδες. Αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες ενισχύουν την υφή και τη γεύση, συμβάλλοντας στη συνολική αισθητηριακή εμπειρία της απόλαυσης της σαμπάνιας.

Το μέγεθος έχει σημασία

Το μέγεθος της φιάλης σαμπάνιας μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία παλαίωσης. Οι φιάλες Magnum (1,5L) θεωρούνται συχνά ανώτερες για την παλαίωση σαμπάνιας, καθώς η αναλογία αέρα και υγρού είναι ιδανική, επιτρέποντας στο κρασί να αναπτύξει πιο σύνθετες γεύσεις με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε χρόνο παράγονται 300 εκατομμύρια φιάλες σαμπάνιας

Από αυτόν τον αριθμό, περίπου 180 εκατομμύρια φιάλες εξάγονται. Το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής σαμπάνιας, με 22,6 εκατομμύρια λίτρα. Αυτό ήταν ακριβώς πίσω από τους Γάλλους, οι οποίοι κατανάλωσαν συνολικά 102,2 εκατομμύρια λίτρα σαμπάνιας.

Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πτήση φελλού σαμπάνιας είναι περίπου 54m

Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness καταρτίστηκε από τον ομότιμο Heinrich Medicus τον Ιούνιο του 1988 στο οινοποιείο Woodbury Vineyards, στη Νέα Υόρκη. Αυτό το εντυπωσιακό ρεκόρ είναι ασφαλές εδώ και χρόνια, αλλά ποιος ξέρει ποιος μπορεί να προσπαθήσει να το καταρρίψει στο μέλλον;

Champagne & Celebrities

Υπάρχουν πολλές διασημότητες που είναι γνωστές για την αγάπη τους στη σαμπάνια, όπως οι εξής:

Ο Winston Churchill έπινε σαμπάνια κάθε μέρα στις 11 το πρωί

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν μεγάλος οπαδός της σαμπάνιας και μάλιστα λέγεται ότι κάποτε είχε δηλώσει ότι: «Στη νίκη, την αξίζεις. Στην ήττα, την χρειάζεσαι».

Η Marylin Monroe έκανε μπάνιο με 350 μπουκάλια σαμπάνιας

Το είδωλο του Hollywood ήταν γνωστό για την αγάπη της για όλα τα πολυτελή πράγματα και ένα μπάνιο με σαμπάνια ταίριαζε απόλυτα σε αυτό το σκοπό.

Παρακάτω σας προτείνουμε τρείς υπέροχες επιλογές σαμπάνιας που μπορείτε να βρείτε στα OAK Stores:

Δείτε ακόμα