Πόσα συχνά αγοράζεις ένα κρασί χωρίς να κατανοείς πλήρως την περιγραφή που κοσμεί την ετικέτα του? Η ετικέτα είναι αυτή που συστήνει το κρασί σε κοινή γλώσσα και με τρόπο ενιαίο, ώστε να μπορεί να ταξιδέψει, να κατανοηθεί και να εκτιμηθεί. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλοί που καταλαβαίνουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί και οι ειδικοί του κρασιού για να επικοινωνήσουν τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για τη φιάλη που αγοράζει. Την ίδια στιγμή, όμως, μία μεγάλη μερίδα κόσμου έρχεται αντιμέτωπος με λέξεις παράξενες και ορολογία διόλου εύληπτη. Παρακάτω αποσαφηνίζουμε όρους που συναντάς συχνά σε μία ετικέτα κρασιού και οι οποίοι προσδιορίζουν την ταυτότητα του.
Η καθορισμένη ζώνη ονομασίας προέλευσης ενός κρασιού δίνει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και την ποιότητά του.
Στα ελληνικά κρασιά θα δεις ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) & ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), αλλά και όρους, όπως ποικιλιακός ή επιτραπέζιος οίνος, για κρασιά που δε φέρουν κάποια ένδειξη προέλευσης.
Στα εισαγόμενα κρασιά θα δεις AOC και IGP αντίστοιχα για τη Γαλλία, DOC/DOCG και IGT για την Ιταλία, DO/DOC και IGP για την Ισπανία.
Ο γαλλικής προέλευσης όρος Cuvee (=δεξαμενή) χρησιμοποιείται στην κυριολεκτική του μετάφραση για να ορίσει την οινοποίηση στη δεξαμενή. Μεταφορικά χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο χαρμάνι (συνδυασμός από αμπελοτόπια, σοδειές και ποικιλίες) ή μία συγκεκριμένη παρτίδα κρασιού που φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ο όρος Cru σημαίνει ανάπτυξη και συνδέεται εννοιολογικά με τον επίσης γαλλικό όρο “terroir”. Χαρακτηρίζει μία συγκεκριμένη γεωγραφικά αμπελουργική περιοχή συμπεριλαμβανόμενων όλων των υπόγειων και υπέργειων παραγόντων που δίνουν στο κρασί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας και διακριτά από τα χαρακτηριστικά του οίνου που παράγεται σε διπλανές γεωγραφικές ζώνες.
Βάσει νόμου, ο όρος Cru, αν και διαφέρει στην περαιτέρω του μετάφραση από περιοχή σε περιοχή της Γαλλίας, υπαγορεύει την ποιοτική κατηγοριοποίηση και κατάταξη κτημάτων ή αμπελώνων, κυρίως σε περιοχές του Μπορντό, της Βουργουνδίας, της Αλσατίας και της Καμπανίας στη Γαλλία. Έτσι, θα συναντήσεις συχνά τους όρους Grand Cru & Premier Cru στην ετικέτα ενός κρασιού από τις παραπάνω περιοχές που θα σε προετοιμάσουν για τη δοκιμή ενός εξαιρετικα ποιοτικού αλλά και συνήθως υψηλότερης τιμής κρασιού.
Ο όρος αναφέρεται στο χρόνο παλαίωσης του οίνου (σε βαρέλι και στη φιάλη) και χρησιμοποιείται σε κρασιά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης. Χρησιμοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως οι προϋποθέσεις στο χρόνο παλαίωσης συχνά διαφοροποιούνται.
Παρόμοια με τα reserve, τα grand reserve είναι επίσης κρασιά προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης αλλά ο χρόνος παλαίωσής τους (σε βαρέλι και στη φιάλη) είναι μεγαλύτερος, με τις προϋποθέσεις παλαίωσης ανά περιοχή να διαφοροποιούνται.
Ή αλλιώς λευκό από μαύρο. Πρόκειται για μέθοδο οινοποίησης, η οποία δίνει λευκό κρασί από ερυθρό σταφύλι.
Πρόκειται για μέθοδο οινοποίησης από την οποία παράγεται λευκό κρασί μόνο από λευκό σταφύλι. Πιο συγκεκριμένα, η ένδειξη blanc de blanc θα φιγουράρει σε μία σαμπάνια η οποία παράγεται μόνο από Chardonnay κι όχι από χαρμάνι Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier.
Ως Chateau στα γαλλικά ορίζεται το κάστρο, ο πύργος ή η εξοχική κατοικία. Στη γλώσσα του κρασιού ο όρος αφορά οινοποιεία, ως επί το πλείστον στην περιοχή του Μπορντό, τα οποία χρησιμοποιούν σταφύλια μόνο από ιδιόκτητο αμπελώνα. Το Domaine είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα οινοποιείο με αμπελώνες στο οποίο το κρασί μπορεί να παράγεται από πολλά αμπελοτεμάχια που βρίσκονται σε διαφορετικά χωριά μιας περιοχής, ενώ, συνήθως, απαντάται στην περιοχή της Βουργουνδίας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν Domaine στο Μπορντό ή Chateaux στη Βουργουνδία. Επίσης, θα συναντήσεις αυτήν την ορολογία και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, άλλοτε με μεγαλύτερες κι άλλοτε με μικρότερες διαφορές.
Cremant χαρακτηρίζονται τα γαλλικά αφρώδη κρασιά τα οποία παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της σαμπάνιας, αλλά σε διαφορετικές περιοχές της Γαλλίας (εκτός της Καμπανίας). Επιπλέον, πέραν των βασικών ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στη σαμπάνια (Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier), σε ένα Cremant συχνά θα συναντήσεις κι άλλες ποικιλίες.
Cava ονομάζονται τα ισπανικά αφρώδη κρασιά τα οποία παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο οινοποίησης της σαμπάνιας, από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιού και σχεδόν αποκλειστικά στο βορειοανατολικό κομμάτι της Ισπανίας, την Καταλονία.
Γράψου στο newsletter μας για να μαθαίνεις τα νέα μας και τις αποκλειστικές προσφορές.