Το Santa Thecla, έχει δεσμεύσει ένα κομμάτι της καρδιάς μας και έχει εγκατασταθεί εκεί για τα καλά. Το λευκό χαρμάνι προέρχεται από τους αμπελώνες Santa Thecla, το πιο κουκλίστικο και γραφικό φυσικό κυκλαδίτικο μπαλκονάκι, με θέα τη θάλασσα. Από την πρώτη κιόλας γουλιά, τα αρώματα θα σε συναρπάσουν, ενώ στη δεύτερη θα είσαι ήδη εκεί δίπλα στο κυματάκι, με το αεράκι να σου φέρνει μυρωδιές από τον παραμυθένιο βοτανικό κήπο της Σερίφου.
Οι Αμπελώνες Santa Thecla βρίσκονται στην περιοχή Σκλαβογιάννη, σε ένα πολύ απόκρημνο σημείο του νησιού, ενώ η ηλικία των κλημάτων είναι αμφιλεγόμενη. Θεωρούνται σχεδόν αρχαίοι, με τους περισσότερους από αυτούς να παράγουν σταφύλια από το 1837. Τα ιδιόκτητα κτήματα που πλέον, από το 2016, είναι αμπελώνας υπήρξε τόπος καλλιέργειας σιτηρών, σύκων και το πεδίο ανάπαυσης παραγωγικών ζώων. Το υπέδαφος αλλά και τα άγρια μελτέμια, λόγω κλίσης της περιοχής, μηδένισαν σχεδόν την πιθανότητα ασθενειών στα φυτά, με αποτέλεσμα την ελάχιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Όπως καταλαβαίνεις βέβαια, όλες οι εργασίες στο αμπέλι γίνονται αποκλειστικά και μόνο χειρωνακτικά, αφού η μορφολογία του αμπελιού δεν επιτρέπει τη χρήση μηχανημάτων.
Για το Santa Thecla, επτά διαφορετικές ποικιλίες, γηγενείς και μη, έγιναν ένα πολύ σπάνιο χαρμάνι, που κατέληξε σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απόλυτα ενδεικτικό του πλούτου της περιοχής, κρασιού. Το 60% αποτελείται από Σεριφιώτικο, ενώ ακολουθούν Αηδάνι, Ασύρτικο, Κουντούρα, Τσαμπάτο και ένα πολύ μικρό ποσοστό Κερινό και Ψαροσύρικο. Η οινοποίηση έγινε σε ανοξείδωτες δεξαμενές ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα των αρωμάτων, ενώ πριν εμφιαλωθεί, παρέμεινε με τις οινολάσπες για 7 περίπου μήνες, δημιουργώντας ένα διακριτικά κρεμώδες αποτέλεσμα.
Το Santa Thecla βγήκε σε πολύ περιορισμένες φιάλες, που υπάρχουν διαθέσιμες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία. Κάποια από αυτά είναι όμορφα ψαροταβερνάκια σε γειτονικά νησιά, αλλά μέχρι να καλοκαιριάσει και να μπορέσεις να τα επισκεφθείς, εμείς καταφέραμε να σου βρούμε μερικές. Κινήσου γρήγορα όσο ακόμα προλαβαίνεις.